• nasaamed@email.com
  • Babol university of medical science

اوردر نویسی-ولولوس

اوردر_نویسی
ولولوس

 

همانطور که میدانید ولولوس یک closed loop obstruction است. یعنی انسدادی که یک لوپ در وسط باقی میماند و پروگزیمال و دیستال آن مسدود است. ولولوس بدلیل خطر پرفوراسیون قریب الوقوع یک اورژانس پزشکی است و به محض تشخیص باید اقدامات درمانی مناسب برای بیمار صورت گیرد.

اوردر ولولوس:
1️⃣ NPO

2️⃣ IV line fix ×2
رگ گیری از ورید های دو ناحیه که می تواند بصورت محیطی یا مرکزی باشد. مثلا دسترسی وریدی از ساعد هر دو دست بوسیله آنژیوکت بزرگ ( ترجیحا سبز یا خاکستری ).

3️⃣ CBC diff, Na, K, U/A, BUN, Cr, BS

4⃣ Serum : Ringer 500cc/30min
Or Ringer 1000cc/1hour
( چون بیمار مایع عقب است از سرم رینگر یا نرمال سالین استفاده می کنیم و سرم ۱/۳ ۲/۳ در هیدراسیون اولیه بیمار جایگاه پر اهمیتی ندارد )
همراه با سرم درمانی باید مراقب باشیم تا بیمار دچار Overload حجمی نشود که چک با استفاده از سمع ریه صورت میگیرد.

5⃣ NG tube fixed
جهت دکمپرشن معده و همچنین اطلاع از حجم و نوع محتویات مایع برگشتی از معده.

6⃣ Foley catheter fixed
جهت بررسی میزان ادرار تولیدی بیمار.

7️⃣ Abdominal X-ray (supine & upright)
گرافی ایستاده و خوابیده شکم برای دیدن مشخصات انسداد روده صورت میگیرد.

8️⃣ CXR ( PA )
گرافی ایستاده قفسه سینه برای دیدن هوای آزاد زیر دیافراگم است که نشانه پرفوراسیون در سیستم گوارش می باشد.

9️⃣ I/O check (input/output check)

 این اوردر برای بیماری است که ill است ولی توکسیک نیست. اگر بیمار توکسیک بود مثلا تبدار بود آنتی بیوتیک هم به اورد اضافه میشود. معمولا سفتریاکسون یا مترونیدازول میدهیم تا هم باکتری های بی هوازی و هم گرم منفی های روده ای را پوشش دهد.

1️⃣0⃣ Antibiotic
1) Cefteriaxone IV infusion 1gr in 100cc N/S and slow infuse in 20 minutes/Stat and Q12hour

2) Metronidazole IV infusion 500mg in 100cc N/S and slow infuse in 20 minutes/Stat and Q8hour

این اوردر مربوط به بیماری است که به ولولوس مشکوک شده ایم. بعد از اینکه مطمئن شدیم که بیمار ولولوس دارد اوردر اختصاصی جهت درمان ولولوس برایش نوشته می شود.

لینک کانال مورنینگ ریپورت در تلگرام

برچسب گذاری شده : / /

اوردر نویسی-آپاندیسیت حاد

 

✅ اوردر مربوط به اپاندیسیت حاد

اپاندیسیت حاد یک پروسه ی التهابی میباشد که در آپاندیس به علت انسداد لومن اپاندیس رخ میدهد . به هردلیلی ممکن است لومن آپاندیس بسته شود این دلایل مشخص است یا appendicular mass است و یا دراثر فشاری است که peyer patch ها وارد میکنند یا overgrowth باکتریال باعث انسداد میشود .همه ی اینها میتوانند باعث آپاندیسیت حاد شوند.
⭕ معمولا اپاندیسیت حاد منجر به عمل میشود. و چون منجر به عمل میشود اوردر های ما به این صورت است:
1️⃣ ابتدا مریض را NPO میکنیم یعنی بیمار از طریق اورال (دهانی) چیزی مصرف نکند. و همین NPO کردن یعنی بیمار آماده عمل احتمالی شود

2️⃣برای بیمار IV Line فیکس میکنیم تا مریض یک راهی داشته باشد تا از طریق عروق peripheral بتوانیم به او مایع برسانیم. چون مریضی را که NPO کردیم حتما بایستی به او مایع جایگزین داده شود.

3️⃣سرم maintenance :
به طور خلاصه محلول مناسبpre_OP و post_OPو in_OP کریستالوییدها یا محلول های ایزوتونیک هستند.
این یک قاعده کلی است.در شرایطی چون دیابت، HTN, نارسایی کلیه، نارسایی قلبی، کودکان ، یک سری تغییرات و اصلاحاتی انجام میشود، البته پس از هیدراتاسیون مطلوب و اصلاح الکترولیت ها و رفع دهیدراتاسیون،…
پس از خروج از فاز حاد و بحرانی التهاب و استرس سیستمیک، رفع دهیدراتاسیون و ۲۴ ساعت پس از جراحی، در صورت همودینامیک پایدار، الکترولیت های نرمال، حجم مطلوب ادرار میشه از سرم یک سوم دو سوم ، halfsalin+ dextrose 5% استفاده کرد.
4️⃣چهارمین اوردر در اپاندیسیت: CBC diffو U/A و CRP میباشد.
✔در CBC diff بررسی وجود لکوسیتوز؛اگر لکوسیتوز داشت بررسی اینکه PMN ها شیفت به چپ دارند یا خیر
✔در U/A هم pyuria (وجود wbc در ادرار)، باکتریوری چک میشود
?️لکوسیتوز از ۱۰۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰ در میلی متر مكعب معمولا در بیمار مبتلا به آپاندیسیت حاد بدون عارضه وجود دارد و غالبا با غلبه ی متوسط PMN ها می باشد.
ولی توجه کنیدکه شمارش WBC متغیر است. WBC بیش از ۱۸۰۰۰ در ميلی متر مکعب در آپاندیسیت بدون عارضه معمول نیست ولی احتمال پرفوراسیون آپاندیس با یا بدون آبسه را مطرح میکند.
?️آنالیز ادرار برای R / O دیگر تشخیص ها مثل اوروليتیازیس (سنگ ادراری) یا UTI (عفونت دستگاه ادراری) مهم است ولی پیوری و هماچوری در صورتی که آپاندیس ملتهب بر روی حالب قرار گرفته باشد، بروز میکنند. هرچند تعدادی WBC یا RBC به علت تحریک حالب یا مثانه به وسیله ی آپاندیس ملتهب در UA ممكن است گزارش شود ولی باکتریوری در نمونه ی ادرار به دست آمده از طريق کاتتر عموما در آپاندیسیت حاد دیده نمی شود.
✔ ازمایش CRP هم برای سنجش علائم واکنش حاد لحاظ میگردد
اگر بیمار male باشد اوردر به همین ۴ مورد محدود میگردد اما اگر female باشد اوردر پنج را به شرح زیر لحاظ میکنیم:

5️⃣ اوردر پنجم سونوگرافی شکم و لگن از نظر بررسی اپاندیس و تخمدان ها است. یعنی حالا زمانی که قرار بر این است تا اپاندیس را عمل کنیم باید با این سونو بررسی کنیم که تخمدان های بیمار سالم هستند یا خیر، چون معمولا اگر تخمدان ها دچار Rupture یا کیست و یا تورشن شود میتواند یک دردی مثل درد اپاندیسیت رو تقلید کند . بنابراین اگر بیمار خانم باشد اوردر پنجم که سونو هست رو لحاظ میکنیم اما خب اگر بیمار مرد باشد چون تخمدانی نیست ، اوردر پنجم هم وجود ندارد و براساس معاینه کلنیک، شرح حال و جواب ازمایش ها بیمار اماده عمل میشود
?نکته: این موارد به صورت کلی است ؛ اما بنابه هرکیس و هر شرایطی یه سری اپشن هایی به آن اضافه میشود فرضا اگر کیس یک خانم در سن باروری باشد تست Grav index هم لحاظ میگردد تا بارداری R/O شود. و یا بعضا در آزمایشات Na, k, BUN, Cr هم چک میشود و یا در شخص بالای ۴۰ سال با درد بالای ناف تا زیر چانه، باید مسائل قلبی هم R/O شود و بنابراین اپشن های ECG و تست های قلبی به این موارد بنابر تشخیص پزشک افزوده میشود . اما این موارد مطرح شده شمای کلی اوردر مربوط به کیس اپاندیسیت حاد میباشد که باید لحاظ شود.
?پس به طور خلاصه اوردر مربوط به اپاندیست حاد:
1️⃣NPO
2️⃣IV line fix
3️⃣maintenance serum (if without underlying disease :serum 1/3 2/3, if diabetic: half saline and if with dehydration : N/S +1/3 2/3)
4️⃣CBC diff, U/A, CRP
5️⃣if female 》 abdominal pelvic US

⁉️ سوال جایگاه معیار الوارادو در این بیماری چیست؟ در اپاندیسیت الان بیشتر موارد کلینیکی و ازمایشات مطرح میباشد اما خب اگر از دید معیار الوارادو بررسی کنیم از ۱ تا ۳ باشد بیمار راObserve میکنید از ۴ تا ۶ برای بیمار CT درخواست میشود و ۷تا ۱۰ نیز عمل جراحی انجام مشود .